otestovali-jsme-pro-vas-nejlepsi-pronancni-obuv

ASICS Gel-Kayano 25 - doposud nejlepší Kayano?

Jupí, velmi jsem se těšil, přiznám se. Jsem totiž pronačním běžcem a Gel-Kayano představuje vrchol v daném segmentu. Každá jedna generace přinese mnohé inovace, které postupně dostávají i cenově levnější modely ASICS. Bez mučení řeknu, ano, japonská značka mi je sympatická. Osobně mám zkušenost s modelem Gel-Kayano v generacích 19, 20, 21, 23 a ...
Výbava běžce07.12.2018 09:12:13

Jupí, velmi jsem se těšil, přiznám se. Jsem totiž pronačním běžcem a Gel-Kayano představuje vrchol v daném segmentu. Každá jedna generace přinese mnohé inovace, které postupně dostávají i cenově levnější modely ASICS. Bez mučení řeknu, ano, japonská značka mi je sympatická. Osobně mám zkušenost s modelem Gel-Kayano v generacích 19, 20, 21, 23 a také poslední 24 - tedy poslední dosud. Zatím největší zklamání mi přinesla generace s označením 23, jelikož její mělký svršek (hlavně oblast palce) mi vysloveně překážel. A to bez ohledu na velikost. Jistě, i mistr tesař se utne, jak se říká.

Pojďme k základním parametrům. ASICS Gel-Kayano 25 je silniční běžecká obuv s podporou, tedy pro běžce s pronačním vedením chodidla. Jde o silniční tréninkovou běžeckou obuv jejímž hlavním úkolem je polykání kilometrů. A to doslova! Pánská verze má hmotnost 325 gramů, dámská 278 gramů, což můžeme považovat za průměr třídy. Je však třeba říci, že v této třídě rozdíl 10% v hmotnosti není žádným ukazatelem úspěchu či neúspěchu.

Přineslo tedy Gel-Kayano 25 něco nového?

Začneme pěkně od podlahy. Vylepšení se dočkala podrážka a její směs, kde AHAR+ přináší vyšší odolnost vůči oděru v oblasti paty a v přední části v oblasti metatarzů. Lamely podrážky dostaly nový tvar, čímž přinášejí lepší přilnavost.
Mezipodešev zůstává věrná kombinaci Gel-u a Flytefoam technologii, která se ale dostává na novou úroveň. ASICS na ní zapracoval asi nejvíce a tuto změnu můžeme považovat za největší "game changer". Jde o spojení dvou různých struktur technologie Flytefoam. Verze Flytefoam Lyte se nachází v oblasti paty a jejím hlavním úkolem je zvýšit komfort při dopadu. Navíc přináší o 10% vyšší životnost. Třešničkou na dortu je, že podle značky ASICS jde o nejlehčí "pěnu" na trhu. Druhou verzí je Flytefoam Propel. Její místo je v přední části mezipodešve a je připravena na maximální návratnost energie. Jistě si pamatujete na technologii Boost od adidasu - podle značky ASICS je Flytefoam Propel materiál s nejvyšší mírou návratu energie na trhu. A co nám japonští inženýři přinesli, aby se i naše nožičky cítili komfortně? Odpověď je 2-vrstvý Jacquard mesh - zlepšuje prodyšnost a hlavně komfort během běhu.

Je skutečně Kayano 25 tak dobré?

Už při prvním obutí cítím pozitivní změnu. 25 generace výborně sedí na noze. Patní část má trochu užší tvar, čím lépe fixuje achilovku. Pěnová výplň zabírá větší plochu čímž zlepšuje pocitový komfort. Už předchozí generace přinesla více prostoru na šířku a ani tato generace není výjimkou. Stejně zůstává, že velikostně patří Gel-Kayano k "největším" ASICS-ům. Oproti ostatním modelům počítejte s cca 4 až 5 milimetry navíc. Na suchém asfaltu je kontakt samozřejmě OK, mě ale zajímalo, jak si poradí z vlhkým asfaltem. A jelikož s deštěm v poslední době problém opravdu není, mokré podmínky jsme si vychutnali až až. Podle výrobce je Gel-Kayano 25 o 1mm tlustší v podrážce, což má zajistit ještě lepší kontakt (pro změněný poměr struktury). Nebudu zde mudrovat jak je to cítit, řeknu však, že pocitově byl kontakt i na mokrém povrchu skutečně dobrý. A zmíněný "game changer"? Nechci chválit předčasně, ale po pár 10tkach kilometrů se mi skutečně zamlouvá. Použil bych slovíčko vyvážené. Při obuvi značky ASICS je namístě hovořit o tlumení, vždyť Gel je jejich druhé jméno. Gel však řeší pouze tlumení a sám o sobě má relativně nízký "bounce" efekt. Právě proto je skutečně důležité, v jakém materiálu bude Gel uložen. Osobně mám velmi dobrou zkušenost s modelem Dynaflyte, kde ASICS poprvé představil technologii Flytefoam. Mnoho výrobců umí vytáhnout jednu super vlastnost, kterou se může pochlubit, jak válcuje konkurenci. Vymyslet však něco, co bude výborné i při tlumení nárazů, zároveň minimalizuje ztrátu energie, nabídne stabilitu a maximum vrácené energie při odrazu, to už je podstatně složitější úkol. A právě zde cítím zlepšení oproti 24 generaci. Ani nemáte pocit, že Vám "odskakuje" při odrazu, ani že Vaši energii "utápíte" v podrážce. Jsem zvědavý, jak odpoví konkurence, neboť v Kayanu se mi aktuálně těžko hledají negativa. Jistě, cena může být jedním z nich. Tady jsme však v kategorii toho nejlepšího z běžeckých technologií a tam Gel-Kayano 25 z řady ostatních značek nevyčnívá.

Napsal a otestoval specialista 
Robo
bezeckepotreby.cz

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k běhu, výběru a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00