drobnosti-ktere-vam-ruinuji-beh

Drobnosti, KTERÉ VÁM RUINUJÍ BĚH

Píchání v BOKUBěžce zvykne trápit poměrně často. Právě se ženete vstříc novému osobnímu rekordu a vaše tělo se najednou vzepře. Píchání v boku se vyhnete takto:1, Zapracujte na svalech středu tělaUkazuje se, že píchání v boku může mít mimo jiné na svědomí nesprávný běžecký postoj. Ve studii publikované před několika lety v časopise Journal ...
Zajímavosti05.06.2019 14:56:23

Píchání v BOKU

Běžce zvykne trápit poměrně často. Právě se ženete vstříc novému osobnímu rekordu a vaše tělo se najednou vzepře. Píchání v boku se vyhnete takto:

1, Zapracujte na svalech středu těla

Ukazuje se, že píchání v boku může mít mimo jiné na svědomí nesprávný běžecký postoj. Ve studii publikované před několika lety v časopise Journal of Science and Medicine in Sport se uvádí, že píchání v boku trápí více běžců, kteří se hrbí, nebo mají svěšená ramena. Silnější svaly středu těla přispívají k lepšímu držení těla, což v konečném důsledku vede k menším problémům s pícháním v boku. Už deset minut posilovacích cviků třikrát týdně, případně pravidelné cvičení Pilates nebo Jógy dokáže posílit oslabené svaly bránice. Ty jsou pak odolnější vůči únavě a křečím z ní vyplývajícím.

2, Palivo doplňujte moudře

To, co jíte před tréninkem, může přispět k tomu, zda vás během běhu píchání v běhu potrápí nebo nepotrápí. Pokud vaše tělo musí během tréninku trávit potravu, do bránice bude proudit méně krve, a to může způsobovat křeče. Jídla bohatá na tuky a vlákninu se obvykle tráví déle, proto byste se jim měli hodinu až dvě před během vyhýbat. Zkuste si zaznamenávat, co jste před tréninkem pili a jedli. Časem tak zjistíte, které potraviny u vás fungují jako spouštěče problémů. 3, Před tréninkem se rozehřejte. Pokud z nuly přejdete rovnou na sto, ušetříte sice pár sekund, přispívá to však k nepravidelným vzorcům dýchání, což může způsobovat bolesti. Doporučujeme vám tedy, abyste se na začátku tréninku rozehřáli dvou- až tříminutovou rychlou chůzí a až pak postupně zvyšovali tempo.

4, Dýchejte zhluboka

Pokud je vaše dýchání mělké, svalům, mezi které patří i bránice, nedokážete dodat dostatek kyslíku. Ukazuje se, že dech si lze prohloubit tím, že ho zrychlíte. Na dva kroky se tedy nadechněte a na jeden vydechněte.

KŘEČE

Křeče v lýtkách dokáží být pro běžce hotovou noční můrou. Vyzkoušejte následující strategie a vaše tréninky nebudou více narušovat:

1, Posílení chodidla

Plošky jedné nohy se postavte na schůdek, patu spusťte tak nízko, jak svedete, a pak se na prstech vytáhněte tak vysoko, jak dokážete.

2, Strečujte před během i po něm

 A nestyďte se trošku protáhnout i v druhé polovině maratonu pokud již cítíte, že se křeče blíží. Pokusit se předejít křečím je vždy lepší než je ignorovat.

3, Běhejte po měkkém podkladu

Během po měkkém podkladu snížíte zátěž na váš muskuloskeletální systém.

4, Pozor na dehydrataci

Případná dehydratace znamená nedostatek tekutin a elektrolytů. Jejich nedostatek totiž může způsobovat křeče.

Odírání

Tření trička o bradavky během běhu dokáže zapříčinit jejich krvácení. Tento problém zvykne trápit více mužů než ženy a více v chladném počasí. Stejný oděr může způsobovat nevhodně zvlolené běžecké oblečení, spodní prádlo či jeho nevyhovující kvalita. Odírání bradavek zabráníte tak, že si bradavky přelepíte. Je to jistější způsob, jak použití sportovní vazelíny.

Věříme, že výše uvedené "maličkosti" Vám už nebudou více znepříjemňovat krásné běžecké zážitky.

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k běhu, výběru a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00