testujeme-novy-on-cloudventure-video

Testujeme nový ON Cloudventure (+video)

Značka ON Running se rozhodla, že obrátí svět běhu vzhůru nohama. Začalo to myšlenkami na něco nového, revolučního ... A tak se v roce 2010 mění myšlenky na realitu a ve Švýcarských alpách se rodí nová idea, nová značka. Do dnešního dne je ON Running aktivní ve více než 50 zemích světa a obláčky si už vyzkoušelo více než 3 miliony běžců. A vypadá ...
Výbava běžce05.06.2019 15:09:27

Značka ON Running se rozhodla, že obrátí svět běhu vzhůru nohama. Začalo to myšlenkami na něco nového, revolučního ... A tak se v roce 2010 mění myšlenky na realitu a ve Švýcarských alpách se rodí nová idea, nová značka. Do dnešního dne je ON Running aktivní ve více než 50 zemích světa a obláčky si už vyzkoušelo více než 3 miliony běžců. A vypadá to tak, že i díky novince CloudVenture se žádné zpomalení v cestě na vrchol nekoná.

 

JAKÝ BYL PŘEDCHŮDCE?

Model Cloudventure byl prvním trailový "dílem" značky ON Running. Do běžeckého vínku si vzal prvotní systém tlumení ve formě obláčků tvořených jen podrážkou, což z něj dělalo svým způsobem velmi naturální verzi běžecké obuvi do terénu. Rozdíl pata-špička byl jen 6mm což podporuje běh na přední část chodidla a v kombinaci se střední mírou tlumení znamená dobrý poměr tlumení a rychlosti. ON Running často chválím za vypracování a konstrukci svršku a totéž platilo i v první generaci Cloudventure. Co se týče podrážky a trakce, za ideál jsem považoval spíše lesní cesty, než náročné měkké blátivé úseky. Tam se ukáže systém tlumení obláčků tvořených jen podrážkou jako negativum, protože bláto se místy na velkou kontaktní plochu lepilo a samočištění nefungovalo.

V ČEM JE NOVÉ CLOUDVENTURE NOVÝM?

Cloudventure je nový od podlahy. Tedy hlavně v podlaze :-) A to je zároveň asi jediná věc, kterou bych i já sám na novince změnil. A změna je to tedy parádní. Podrážka je vyzbrojena systémem MissionGrip, který kombinuje různě velké výstupky lamel s různým umístěním. Výsledkem je výborná trakce na různých druzích trailových běžeckých povrchů. Systém tlumení se přesunul z podrážky do mezipodešve, avšak obláčky zůstaly. Změnily se však konstrukčně, už je tvoří kombinace Zero Gravity Foam a podrážky. Výsledkem je výrazný nárůst odolnosti a lepší průběh tlumení. Celková výška lamel a obláčků znamená zásadní změnu trakce na měkkém podkladu. Jistě, stále to není Mudclaw od Inov-8, ale je to výrazná pozitivní změna. Nová mezipodešev znamená i nárůst stability. Jednoduše máte 100% jistotu při každém běžeckém kroku bez ohledu na terén. Svršek byl výborný již v první generaci a výborným i zůstal.

PRO KOHO JE URČEN?

Rádi se proháníte po loukách, lesních či polních cestách a sem tam zabloudíte i na měkčí terén či skalnaté úseky? V takovém případě je nový Cloudventure pro Vás. Řekl bych, že je to takový multi-terénní talent. Skutečně si poradí v každém terénu. Šířka kopyta nabídne výborný komfort běžně širokému chodidlu, stejně i širší chodilo si tam najde své místo. Mírou tlumení ho řadíme přesně do středu, tedy příjemně odtlumená běžecká obuv. Ačkoli nedosahuje např. tlumení Hoky One One, nabízí dobrou směs tlumení a rychlosti a jistě ji doporučím i na dlouhé objemové trailové běhy.

OBSTOJÍ S KONKURENCÍ?

Konkurence poslala do boje těžké zbraně. ASICS Gel-Fujitrabuco bojuje o přízeň svou 7.generací. Oproti Cloudventure však ztrácí body jednodušším svrškem, trošku nižší mírou stability a jemně vyšší hmotností. Hoka One One v dané třídě "podává" Speedgoat 3. Ten zazářil nižší hmotností, vyšší mírou tlumení, ale užším střihem. Mizuno do boje posílá Daichi, to jsme ale už na 12mm "dropu" a trošku slabší trakci na měkkém terénu. Inov-8 Roclite nabídne výbornou podrážku, ale přepracováním svršku a tlumením za Cloudventure zaostává. Výběr je jen a jen o Vašich prioritách.

STOJÍ ZA TU CENU?

Jistě, cena posílá Cloudventure do horní ligy, ale přesně tam i patří. Vyniká způsobem zpracování, výborným svrškem, stabilitou a jinakostí, kterou si velmi rychle zamilujete.

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k běhu, výběru a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00