Vybrali_jsme_pro_vas_tou_nejlepsi_zimni_bezecku_obuv

Zimní běžecká obuv

Ve vaší běžecké kariéře nastal další posun. Pro tento rok jste si řekli, že povýšíte běh z letní doplňkové aktivity na celoroční sportovní aktivitu. Zimní období počínaje prvním chladným dnem, nebo nedejbože sněhem už nebude znamenat běžeckou stopku na 4 měsíce nebo dokonce víc. Běžecké tenisky samozřejmě máte. Ale dá se s nimi běhat v ...
Výbava běžce12.12.2018 11:45:57

Ve vaší běžecké kariéře nastal další posun. Pro tento rok jste si řekli, že povýšíte běh z letní doplňkové aktivity na celoroční sportovní aktivitu. Zimní období počínaje prvním chladným dnem, nebo nedejbože sněhem už nebude znamenat běžeckou stopku na 4 měsíce nebo dokonce víc. Běžecké tenisky samozřejmě máte. Ale dá se s nimi běhat v zimě? Existuje zimní běžecká obuv?

Protože opakování je matka moudrosti, rychle přeletíme jak je to vlastně s běžeckými botami. Při jejich výběru nejdříve musíte zvážit povrch, na kterém budete běhat. První volbou je obuv na zpevněný povrch, tedy asfalt, beton. Druhou volbou je nezpevněný povrch, tzv. trailová běžecká obuv, ideální pro polní či lesní cesty, skály a náročný terén. Přesné rozdíly a proč je důležité držet se tohoto rozdělení, jsme vysvětlili v předchozím článku.
Běh v zimě však má svá specifika. Led či sníh na silnici, nižší teplota a samozřejmě déšť, což v zimě znamená chlad a vlhko během běhu zrovna nejsou ideální společníci. Při silniční běžecké obuvi si výrobci jako Asics, Mizuno, nebo Inov-8 pro nás připravují řadu GTX modelů. Tyto běžecké tenisky se od těch "běžných" liší provedením svršku/vrchní části obuvi/. Obsahují navíc vrstvu membrány Gore-Tex, díky které se z ní stává nepromokavá běžecká obuv bez ohledu na to, že vrchní část vypadá jako "běžná" textilie. Membrána Gore-Tex sice přinese snížení prodyšnosti, ovšem v případě chladného počasí se z negativa stává pozitivum, protože obuv propustí méně tepla.
Další odlišností je samotná podrážka. Podrážka silniční běžecké tenisky má poskytnout co nejplynulejší jízdu bez ztráty energie, což znamená nízké lamely vystupující z podrážky a tedy slabší přilnavost na sněhu či padlém listí. Všechny GTX modely obsahují jakoby jejich verzi v "zimním obutí". Lamely jsou vyšší, mají agresivnější vzor a tedy mnohem lepší přilnavost, než jejich "letní sourozenci". Při trailové běžecké obuvi je odlišností méně. Protože samotná podrážka je dostatečně agresivní a o přilnavost je postaráno jak na blátě tak i na sněhu. Pro svršek však platí podobná rovnice. Přibyla membrána Gore-Tex, která přináší stejné benefity jako u silničních modelů.

Na co by jste neměli zapomenout, je běžecká ponožka. Ponožka je důležitá bez ohledu na roční období, avšak v zimě ještě více nabývá na významu. Její správné materiálové složení, příměs merina či technologie water-repelent podstatně zvyšuje komfort během běhu. Platí pravidlo, že i z výborné běžecké obuvi umí nekvalitní ponožka udělat její špatnou verzi. Pokud jsme však nezodpověděli všechny Vaše dotazy, jsme Vám samozřejmě k dispozici online nebo na naší kamenné prodejně v B.Bystrici.

Krásné zimní běžecké zážitky přeje
Matej
bezeckepotreby.cz

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k běhu, výběru a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00