vyborni-tipy-pro-vyber-ty-spravni-bezecky-bundy

Jak vybrat běžeckou bundu

Běžecká bunda nepochybně patří do výbavy každého běžce. Bez ní se během zimy, chladného podzimu či jara jednoduše neobejdeme. Díky široké nabídce různých značek a technologii je jistě složité vybrat si to pravé ořechové. Najít takovou běžeckou bundu, v níž se nebudeme extrémně potit, bude dobře dýchat a zároveň nás bezpečně ochrání před nepřízní ...
Výbava běžce20.12.2018 16:06:15

Běžecká bunda nepochybně patří do výbavy každého běžce. Bez ní se během zimy, chladného podzimu či jara jednoduše neobejdeme. Díky široké nabídce různých značek a technologii je jistě složité vybrat si to pravé ořechové. Najít takovou běžeckou bundu, v níž se nebudeme extrémně potit, bude dobře dýchat a zároveň nás bezpečně ochrání před nepřízní počasí, zní sice jednoduše, avšak realizace bývá mnohem těžší. Protože my v bezeckepotreby.cz rádi zkoušíme a testujeme, pokusíme se Vám v tom udělat aspoň trošku jasno.

V první řadě doporučujeme vybírat běžeckou bundu od značek, které se běhu skutečně věnují. Důvod je jednoduchý. Mají potřebnou tloušťku, či spíše tenkost, nenabízejí střihy které při běhu překážejí a neumísťují např. odvětrávací zipy pod paží. Když už víme od koho, pojďme na jednotlivé technologie.

Důležitými údaji při běžecké bundě jsou: voděodolnost/větruodolnost a prodyšnost.

Celé to zahrnuje slovní spojení "ochrana před nepřízní počasí". A tady se většinou skrývá celá alchymie správného výběru. Nejjednodušší z pohledu výrobce je nabídnout běžeckou bundu s vysokým vodním sloupcem (voděodolností). Toto je ale jen jedna strana mince. Tou druhou je prodyšnost. Platí, že obě čísla (voděodolnosti a prodyšnosti) by měla mít stejnou hodnotu. Např. v případě voděodolnosti 20 000 mm vodního sloupce by měla být prodyšnost 20 000 g/m2 za 24h. Existují dokonce verze, kde je prodyšnost vyšší než voděodolnost, což je výborné znamení a vizitka výrobce. Takto nás překvapil Inov-8 s jejich Raceshell Jacket, kde z parametru "10 na 10" stoupl na 13 000 mm vodního sloupce a 20 000 g / m2 prodyšnosti.
Při membránách je to z hlediska čísel náročnější. Např. Gore-Tex na svých výrobcích vodní sloupec a ani prodyšnost neudává. Ze starších dat však platí, že se pohybují na hranici 30 000+, což jsou výborné čísla.
Při membráně Gore Windstopper můžeme dokonce říci o lepším čísle prodyšnosti, avšak voděodolnost klesá někde k hranici 15 000mm. Pro lepší představu o prodyšnosti a její důležitosti alespoň pár základních údajů. Během chůze tělo vyprodukuje v rozmezí 5 000 až 10 000 g/m2 za 24h. Avšak při běhu je to 20 000 až 28 000 g/m2 za 24h. Právě proto je údaj o prodyšnosti stejně důležitý jako samotná voděodolnost. Z vlastní zkušenosti membránu Gore-Windstopper doporučuji jako tu nejlepší verzi pro milovníky běhu, právě díky výborné prodyšnosti a částečné voděodolnosti.

A jak se "přiměřeně" potit

Standardně je to věc tloušťky materiálu v kombinaci s membránou. Nesouhlasím s vyjádřeními typu: Gore-Tex nechci, pod tím se potím jako v pláštěnce, či ten nechci, neboť vůbec nedýchá. Jak se říká "pod běžeckou bundu je třeba umět se obléci". A totéž platí i při membráně Gore-Tex, či Gore Windstopper.

Zimu a chlad snášíte hůř.

Pokud během běhu potřebujete lepší izolaci, zvolte materiál softshell v kombinaci s membránou Gore-Windstopper. I v skutečně chladných dnech to "uběhnete" na 3 vrstvách a při jejich dobrém výběru se zimy jistě bát nemusíte. Pokud jsou ale vaše výběhy opravdu bez ohledu na počasí, případně daleko přes jednu hodinu a chcete mít jistotu že nepromoknete, zvolte běžeckou bundu s membránou Gore-Tex.

Potím se jako kůň

Pro Vás "horkokrevné" platí, že lepším materiálem bude Activeshell. Je mnohem tenčí, tedy s menší izolací, čím samotné teplo nemusí "překonávat" tolik překážek. Alternativou může být tenká verze softshell v kombinaci s částečným pokrytím bundy membrány. Např. značka Gore to nazývá Partial Jacket. Na jedné straně tím zabezpečíte prodyšnost (díky četným plochám bez membrány), avšak zároveň budete "pod ochranou" membrány a to hlavně v oblasti ramen, horní části rukávů či zad.

Alfou a omegou zimního běžeckého oblečení je správné vrstvení a výběr jednotlivých vrstev. Pokud jste u nás toto téma přehlédli, jistě se k tomuto článku vraťte. Bez pocení to prostě nepůjde, ale vše musí mít svou míru tak, abyste si vy, sportovec, mohli užívat běh a ten skvělý pocit, který Vám běh přináší.

Hodně běhu a málo potu přeje Váš běžecký specialista
Matej

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k běhu, výběru a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00